Dişlerde bulunan kök kanallarının tedavisi ile uğraşan diş hekimliği dalıdır. Dişin sert tabakalarının ortasında canlılığı sağlayan damar ve sinirlerin olduğu pulpa dokusu kök ucuna kadar uzanır. Bu doku iltihaplandığı ya da zarar gördüğü durumlarda alınarak doldurulur. Yapılan bu tedaviye kanal tedavisi denir. Eski yıllarda bu durumdaki dişlere çekim yapılırken artık kanal tedavisi ile dişler çok uzun yıllar ağızda tutulabilmektedir.
Kanal tedavisi nedir?
Kanal tedavisi çürük veya travma gibi çeşitli sebeplerle iltihaplanan veya ölen dişin, en içteki sinir tabakasının çıkarılmasıdır. Sinir tabakasının çıkarıldığı boşluk temizlenir, yeniden şekillendirilir ve vücutla uyumlu bir malzeme ile doldurulur.
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal tedavisi, ilgili dişteki çürük tabakanın kaldırılmasını takiben, dişin sinir tabakasına ulaşabileceğimiz bir boşluk açılmasıyla başlar.
Devamında kanal eğesi adı verilen özel aletlerle dişin sinir tabakası alınır ve sinirin içinde bulunduğu boşluk genişletilir.
Daha sonra gutta perka adı verilen bşr malzeme ile bu boşluk doldurulur. Bazı durumlarda kanal tedavisi birden fazla seansta tamamlanabilir, bu gibi durumlarda dişin içine bir ilaç yerleştirilir ve diş geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır. Takip eden seansta geçici dolgu ve ilaç çıkarılarak aynı işlemlere devam edilir.
Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Kanal tedavisi yapılmazsa, dişte şiddetli ağrı olabilir, ileri aşamadaysa yüzde şişliğe sebep olabilecek bir kök ucu enfeksiyonu gelişebilir. Bu enfeksiyon sebep olduğu absenin büyüklüğüne ve dişin tedaviye vereceği cevaba göre dişin çekimine dahi sebep olabilir. Ayrıca kök ucu enfeksiyonları, vücutta sinsi itihap odaklarının birincil kaynağıdır. Kalp zarı, beyin zarı gibi vücudun diğer bölgelerine iltihap yerleşmesinin engellenmesi abse ile karşılaşıldığında antibiyotik alarak çözümlenemez, çözüm için kaynak dişin tedavisi şarttır.
Kanal tedavisi yapılan DİŞİN ömrü ne kadardır?
Dişin kullanım ömrü ağız bakımına ve dişin tedavi öncesi durumu ile tedaviye vereceği cevaba göre değişmekle birlikte çoğunlukla iyi bakılan bir diş, ağızda ömür boyu hizmet edebilir.
Kanal tedavisinin riskleri ve komplikasyonları nelerdir?
Her tedavide olduğu gibi kanal tedavisinde de birtakım komplikasyonlar vardır. En sık karşılaşılan komplikasyonlar arasında tedavi sonrası ağrı, yüzde şişlik, tedavi sırasında kanal içinde kanal aletinin bir parçasının kırılması, kanal dolgusunun kök dışına taşması, dişin kırılması sayılabilir. Bunun dışında anesteziye bağlı komplikasyonlar ve kullanılan ilaçlara bağlı komplikasonlar da gelişebilir.